Labyrint

Hart Labyrint

Op 8 juni 2013 is op het bosterrein van Centrum de Ruimte een speciaal labyrint gebouwd. Ons labyrint ligt midden in het bos. Op en rond de paden van het labyrint staan zestien bomen. Bomen, die je kunnen helpen bij het aarden, loslaten en toelaten. Hun stevig verankerde wortels dragen het labyrint en hun takken beschermen het. Het Labyrint bestaat uit acht hartvormige geleideranden, die om elkaar heen zijn gelegd. Zo ontstonden zeven hartvormige paden, die samen een slingerend pad naar het binnenste hart vormen. Deze vorm vonden wij, past heel goed bij de activiteiten van Centrum de Ruimte, waar het thema “Loving What Is” en “Leven vanuit je Hart”, vaak centraal staat.

Op afspraak dagelijks mogelijk, ook ’s avonds.

-per persoon € 8
-met begeleiding, meerprijs € 40

Labyrint lopen met de energie van de seizoenen.

De wendingen tijdens het lopen van een labyrint weerspiegelen de omkeringen op je levenspad. Sommige van deze omkeringen zijn bewuste keuzes, zoals een nieuwe baan. Andere omkeringen worden je door het leven opgelegd.

Het ritme van de seizoenen is een voorbeeld van opgelegde omkeringen. De seizoenen hebben allemaal een eigen energie. Zelf merk ik dat het goed is om mijn eigen levensenergie af te stemmen op de energie van het seizoen.

Het Hart-Labyrint kent dus zeven hartvormige paden en ‘n centraal hart.
Elk pad staat voor één van de zeven Chakra’s en kun je gebruiken om je te focussen op de desbetreffende Chakra.  Meditatie op Chakra’s brengt balans in de energiehuishouding van ons lichaam. Vóór en na het lopen van het Labyrint kun je in alle rust tot bezinning komen door plaats te nemen op één van de veertien zitplaatsen, die rondom het Labyrint staan opgesteld. Tekenen en/of schrijven vóór en na het Labyrint-lopen zijn goede manieren om je ervaringen te verankeren. Ook is het een goede en toegestane verwerkingsmethode om voorwerpen, briefjes e.d., die met jouw thema te maken hebben, aan de bomen op te hangen.

Meditatie op chakra’s
Het Hart-Labyrint kent dus zeven hartvormige paden en ‘n centraal hart.

Elk pad staat voor één van de zeven Chakra’s en kun je gebruiken om je te focussen op de desbetreffende Chakra. Meditatie op Chakra’s brengt balans in de energiehuishouding van ons lichaam. Vóór en na het lopen van het Labyrint kun je in alle rust tot bezinning komen door plaats te nemen op één van de veertien zitplaatsen, die rondom het Labyrint staan opgesteld. Tekenen en/of schrijven vóór en na het Labyrint-lopen zijn goede manieren om je ervaringen te verankeren. Ook is het een goede en toegestane verwerkingsmethode om voorwerpen, briefjes e.d., die met jouw thema te maken hebben, aan de bomen op te hangen.

Labyrint of doolhof
Nederlandse Woordenboeken maken geen onderscheid tussen “Labyrint” en “doolhof”. Labyrintwerkers maken dit onderscheid wel.
Doolhoven kennen hun oorsprong in de Franse tijd, ze zijn gemaakt voor vermaak.  In een doolhof heb je keuzemomenten met deels doodlopende wegen. In een labyrint heb je de zekerheid, als je de weg volgt, dat je uitkomt in het centrum. Het is een symbool voor het vinden van je levensweg.  Omkeringen of bekeringen in je leven halen de snelheid uit je pad, maar het is geen doodlopend pad, want de weg gaat gewoon altijd door.

Ons hart staat voor liefde
Het Labyrint van Centrum de Ruimte bied je o.a. de mogelijkheid om “de weg van de liefde” in je leven te verkennen. In dit Labyrint loop je zeven keer opeenvolgend de vorm van een hart, waarna je uiteindelijk in het centrale hart uitkomt, ’n plek waar je jezelf kunt verbinden met het begrip “Liefde” en je op de vele facetten van dit begrip kunt bezinnen. Vervolgens voeren zeven “hartenpaden” jou weer terug naar buiten.

En als ik het loop?
Wat dan? Wat betekent het voor mij en/of mijn ontwikkeling?
Het Labyrint-lopen geeft je tijd en ruimte voor bezinning, meditatie, transformatie, persoonlijke groei en energie voor jouw pad en “De weg naar jouw ware zelf”. Op de heenweg proberen wij ons zoveel als mogelijk te verbinden met het “loslaten” van b.v. angsten, verdriet, teleurstelling, boosheid, haatgevoelens.  We gaan ze ’n plaats geven.

In het centrum van het Labyrint staat “ontvangen” centraal. Denk hierbij aan: ontvangen antwoorden, dankbaarheid, nieuwe ideeën, inzichten, liefde, warmte, liefdevolle gedachten. En op de terugweg sluiten wij dat in ons Hart, het mag er zijn, we gaan het “toelaten”, zodat wij het kunnen meenemen in ons dagelijkse bestaan,  “Loving What Is”, één van de mooie gaven van het leven, acceptatie van wat er is. Je kunt het labyrint alleen of in groepsverband lopen. Met jouw eigen doelstelling, vraag, gebed, mantra of in groepsverband, al dan niet verbonden.

Maar er zijn meer gebruiksmogelijkheden!
Dit Hart-Labyrint met het “Pad van de Liefde” kan voor heel veel meer en andere doeleinden en/of levensfasen gebruikt worden, zoals:

Rouwverwerking
-de bezinning van het verlies van geliefden door dood,
-de acceptatie dat dit missen voor altijd is,
-het weten dat de liefdesband eeuwig is,
-en deze kennis integreren in je levenspad,
-de liefde vergaat immers nooit.

Rituelen
-geboorte,
-partnerschapverbinding,
-huwelijk,
-viering van jubilea,
-speciale natuurlijke dagen,
-als loopmeditatie.

Kan het ook in bestaande workshops?
Het gebruik van het Labyrint kan ook geïntegreerd worden in workshops, die door onszelf of derden in Centrum de Ruimte worden aangeboden.
Het is een goede aanvulling op het werken met allerhande spirituele cursussen en workshops, Klankschalenhealings, stiltedagen, trainingen etc..