Labyrint

Hart Labyrint

Op 8 juni 2013 is op het bosterrein van Centrum de Ruimte een speciaal labyrint gebouwd onder leiding van Els de Jong uit Ermelo, die al jaren een van de drijvende krachten achter Labyrinten in Nederland is. Ons labyrint ligt midden in het bos. Op en rond de paden van het labyrint staan zestien bomen. Bomen, die je kunnen helpen bij het aarden, loslaten en toelaten. Hun stevig verankerde wortels dragen het labyrint en hun takken beschermen het. Het Labyrint bestaat uit acht hartvormige geleideranden, die om elkaar heen zijn gelegd. Zo ontstonden zeven hartvormige paden, die samen een slingerend pad naar het binnenste hart vormen. Deze vorm vonden wij, past heel goed bij de activiteiten van Centrum de Ruimte, waar het thema “Loving What Is” en “Leven vanuit je Hart”, vaak centraal staat.

Op afspraak dagelijks mogelijk, ook s’avonds

-individuele Labyrintloop op afspraak, € 7,50 p.p.
-individuele Labyrintloop met begeleiding € 40
-groepslabyrintloop met begeleiding € 7,50 p.p. met ’n min. van € 60

Labyrint workshop

Spirituele Verwendagen
labyrint lopen met de energie van de seizoenen.

De wendingen tijdens het lopen van een labyrint weerspiegelen de omkeringen op je levenspad. Sommige van deze omkeringen zijn bewuste keuzes, zoals een nieuwe baan. Andere omkeringen worden je door het leven opgelegd.

Het ritme van de seizoenen is een voorbeeld van opgelegde omkeringen. De seizoenen hebben allemaal een eigen energie. Zelf merk ik dat het goed is om mijn eigen levensenergie af te stemmen op de energie van het seizoen. Hierbij sluit ik me aan bij de theorie van Jaap Voigt, die stelt dat wat als het huidige begin van het seizoen wordt beschouwd, juist het hoogtepunt van het seizoen is. Hij komt tot de volgende indeling:

• Lente: 6 februari tot 6 mei
• Zomer: 6 mei tot 6 augustus
• Herfst: 6 augustus tot 6 november
• Winter: 6 november tot 6 februari

Het is van belang om zaken af te sluiten. Als je alleen maar zaken beginten niet afrondt, dan wordt je huis en hoofd overvol. Leven met de seizoenen geeft de mogelijkheid om zaken opnieuw te beginnen, acties uit te zetten, tot wasdom te laten komen of juist af te sluiten.

In 2019/2020 zijn de volgende workshops gepland:

• 22 september 2019:“Vier de oogst van dit jaar”Herfst
• 3 november 2019 : “Voorbereiding op de Winter
• 1 maart 2020 : “Voorbereiding op de Lente
• 10 mei 2020 : “Voorbereiding op de Zomer

Praktische informatie:

De financiële tegenenergie voor deze spirituele verwendagen bedraagt 65 Euro p.d., inclusief koffie, thee, en lunch en wordt gegeven van 10:30 tot 16:00 uur. De deur is vanaf 10:00 open.
Tijdens de workshop gaan we het labyrint twee keer lopen.

Workshops gaan door met een minimum deelname van 4 personen.

Voor meer informatie
Els de Jong telefoon 06.30777277

Altijd al geïnteresseerd in Labyrinten? Dan is dit ’n prachtige dag voor jou !! Deze workshops staan onder de deskundige leiding van Els de Jong uit Ermelo.

Els verzorgt niet alleen Labyrint-workshops, maar bouwt ook Labyrinten en is ’n prominent lid van “Het Netwerk van Labyrintwerkers”. Er zijn twee hoofd-labyrintvormen; het klassieke Labyrint zoals het in de bostuin van Centrum de Ruimte ligt en het Chartres Labyrint, dat wij in de zaal gebruiken. In de openingssessie ontvang je alle informatie en uitleg over de historische achtergrond van deze oeroude vormen. Over het hoe en waarom je ’n Labyrint loopt en over de verschillen en de overeenkomsten van het Labyrint-lopen.

Je zult verrast zijn over Els enthousiasme en haar kennis over Labyrinten!

Het Hart-Labyrint kent dus zeven hartvormige paden en ‘n centraal hart.
Elk pad staat voor één van de zeven Chakra’s en kun je gebruiken om je te focussen op de desbetreffende Chakra.  Meditatie op Chakra’s brengt balans in de energiehuishouding van ons lichaam. Vóór en na het lopen van het Labyrint kun je in alle rust tot bezinning komen door plaats te nemen op één van de veertien zitplaatsen, die rondom het Labyrint staan opgesteld. Tekenen en/of schrijven vóór en na het Labyrint-lopen zijn goede manieren om je ervaringen te verankeren. Ook is het een goede en toegestane verwerkingsmethode om voorwerpen, briefjes e.d., die met jouw thema te maken hebben, aan de bomen op te hangen.

WERELD-LABYRINTDAG zaterdag 2 mei 2020

Aanvang: 11.30 uur Einde: 15.00 uur
Locatie : Centrum “de Ruimte” Elspeterweg 177 Vierhouten.

Op de 1e zaterdag van mei is het “Wereld Labyrintdag”. Het is de bedoeling dat overal ter wereld in de eigen tijdzone om 13.00 uur het labyrint gelopen wordt. Ook in de heerlijke energie van Centrum “de Ruimte” geven wij de gelegenheid aan dit evenement mee te doen. Het gebeurt nogal eens dat mensen een Labyrint associëren met een doolhof. In een Labyrint heb je echter geen keuze-momenten; de weg leid je altijd naar het centrum. Geen wonder, dat je In alle tradities en culturen Labyrinten vindt en ook onze christelijke traditie kent Labyrinten in kerken, die vroeger vaak gebruikt werden als minipelgrimage.

Op deze Wereld-Labyrintdag beginnen wij om 11.30 uur met informatie en uitleg over het Labyrint en starten we om 13.00 uur met het Labyrint-lopen. Aansluitend daarop is er volop gelegenheid om ervaringen te delen. Rond de klok van 3 sluiten we deze bijzondere dag af..

De begeleiding van dit evenement is weer in de deskundige handen van Els de Jong uit Ermelo. Els verzorgt niet alleen Labyrint-dagen, maar bouwt ook elders Labyrinten en is lid van “Het Netwerk van Labyrintwerkers”.

De financiële tegenenergie?

€ 15 en als jij jouw eigen lunchpakketje meebrengt, zorgen wij de verdere dag voor koffie, thee, water en koekjes.

Wil je vooraf nog wat meer informatie over Els en haar Labyrintwerk, surf dan naar www.labyrintinermelo.nl

Voor opgave kun je Joop bellen op 06.533.67.534 of Els op 06.30.777.277 of mailen naar info@centrumderuimte.nl

Doe mee…….loop als 1 om 1.

Meditatie op chakra’s
Het Hart-Labyrint kent dus zeven hartvormige paden en ‘n centraal hart.

Elk pad staat voor één van de zeven Chakra’s en kun je gebruiken om je te focussen op de desbetreffende Chakra. Meditatie op Chakra’s brengt balans in de energiehuishouding van ons lichaam. Vóór en na het lopen van het Labyrint kun je in alle rust tot bezinning komen door plaats te nemen op één van de veertien zitplaatsen, die rondom het Labyrint staan opgesteld. Tekenen en/of schrijven vóór en na het Labyrint-lopen zijn goede manieren om je ervaringen te verankeren. Ook is het een goede en toegestane verwerkingsmethode om voorwerpen, briefjes e.d., die met jouw thema te maken hebben, aan de bomen op te hangen.

Labyrint of doolhof
Nederlandse Woordenboeken maken geen onderscheid tussen “Labyrint” en “doolhof”. Labyrintwerkers maken dit onderscheid wel.
Doolhoven kennen hun oorsprong in de Franse tijd, ze zijn gemaakt voor vermaak.  In een doolhof heb je keuzemomenten met deels doodlopende wegen. In een labyrint heb je de zekerheid, als je de weg volgt, dat je uitkomt in het centrum. Het is een symbool voor het vinden van je levensweg.  Omkeringen of bekeringen in je leven halen de snelheid uit je pad, maar het is geen doodlopend pad, want de weg gaat gewoon altijd door.

En wat als het echt goed regent?
Geen Probleem!! Dan kunnen we lopen met regenkleding aan of paraplu’s op, maar Centrum “de Ruimte” beschikt als dat nodig is ook over ’n prachtige 6-kantige Koepelzaal met een totaaloppervlakte van 100 m2 en………daarin leggen wij dan ons “mobiele” katoenen-labyrint met een oppervlak van 75 m2. Dit mobiele labyrint is ook te huur voor gebruik in ons Centrum of elders.

Het hier liggende Labyrint is eigendom van Jeanne Lendfers

Ons hart staat voor liefde
Het Labyrint van Centrum de Ruimte bied je o.a. de mogelijkheid om “de weg van de liefde” in je leven te verkennen. In dit Labyrint loop je zeven keer opeenvolgend de vorm van een hart, waarna je uiteindelijk in het centrale hart uitkomt, ’n plek waar je jezelf kunt verbinden met het begrip “Liefde” en je op de vele facetten van dit begrip kunt bezinnen. Vervolgens voeren zeven “hartenpaden” jou weer terug naar buiten.

En als ik het loop?
Wat dan? Wat betekent het voor mij en/of mijn ontwikkeling?
Het Labyrint-lopen geeft je tijd en ruimte voor bezinning, meditatie, transformatie, persoonlijke groei en energie voor jouw pad en “De weg naar jouw ware zelf”. Op de heenweg proberen wij ons zoveel als mogelijk te verbinden met het “loslaten” van b.v. angsten, verdriet, teleurstelling, boosheid, haatgevoelens.  We gaan ze ’n plaats geven.

In het centrum van het Labyrint staat “ontvangen” centraal. Denk hierbij aan: ontvangen antwoorden, dankbaarheid, nieuwe ideeën, inzichten, liefde, warmte, liefdevolle gedachten. En op de terugweg sluiten wij dat in ons Hart, het mag er zijn, we gaan het “toelaten”, zodat wij het kunnen meenemen in ons dagelijkse bestaan,  “Loving What Is”, één van de mooie gaven van het leven, acceptatie van wat er is. Je kunt het labyrint alleen of in groepsverband lopen. Met jouw eigen doelstelling, vraag, gebed, mantra of in groepsverband, al dan niet verbonden.

Maar er zijn meer gebruiksmogelijkheden!
Dit Hart-Labyrint met het “Pad van de Liefde” kan voor heel veel meer en andere doeleinden en/of levensfasen gebruikt worden, zoals:

Rouwverwerking
-de bezinning van het verlies van geliefden door dood,
-de acceptatie dat dit missen voor altijd is,
-het weten dat de liefdesband eeuwig is,
-en deze kennis integreren in je levenspad,
-de liefde vergaat immers nooit.

Rituelen
-geboorte,
-partnerschapverbinding,
-huwelijk,
-viering van jubilea,
-speciale natuurlijke dagen,
-als loopmeditatie.

Kan het ook in bestaande workshops?
Het gebruik van het Labyrint kan ook geïntegreerd worden in workshops, die door onszelf of derden in Centrum de Ruimte worden aangeboden.
Het is een goede aanvulling op het werken met allerhande spirituele cursussen en workshops, Klankschalenhealings, stiltedagen, trainingen etc..

Geïnteresseerd geraakt?
Neem dan via info@centrumderuimte.nl contact met ons op of bel 06.533 67 534. Graag ontdekken we samen met jou de unieke mogelijkheden van dit speciale,  liefdevolle en energierijke Labyrint.